Czym jest sezam?
Sezam to małe ziarenka dobroczynnie wpływające na naszą urodę. Nazywany jest również „przyprawą bogów”, a jednocześnie jest to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości, która swoim delikatnym, orzechowym smakiem nadaje wyrazistości wielu potrawom. Zalicza się on także do tzw. superfoods, czyli produktów smacznych i bogatych w minerały.
Co zawiera w sobie sezam?
Nasiona sezamu są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych i mineralnych. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. omega-6 i omega-3). Zawiera też bardzo wiele cennych witamin m.in. A, E oraz te z grupy B, a ponadto około 50% jego składu to wartościowe, zdrowe kwasy. Co ciekawe, ma w składzie także lecytynę, która dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływa na nasze skupienie i pamięć, dlatego sprawdzi się idealnie w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego.
A jakie jeszcze wartości i witaminy znajdziemy w sezamie?
- Magnez i witaminy z grupy B – zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia
- Wapń – przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, wpływa na zdrowie kości,
- Potas i fosfor – regulują ciśnienie krwi,
- Cynk – poprawia wygląd cery,
- Miedź – działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,
- Żelazo – pozytywnie wpływa na właściwości krwi,
- Ryboflawina – pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego,
- Błonnik – reguluje procesy trawienne,
- Białko – jest źródłem energii.
Ze względu na swoje właściwości i zawarte witaminy, sezam wykazuje pozytywne działanie dla naszego organizmu, jak np.:
Obniża poziom złego cholesterolu
Ze względu na to, że jest źródłem witaminy E i zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, zapobiega odkładaniu się cholesterolu oraz zwiększa elastyczność skóry.
Poprawia koncentrację
Ziarna sezamu są bogate w wiele cennych składników, jak np. lecytyna, która wspomaga koncentrację. Wykazuje ona pozytywny wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, pomaga przyswajać informacje czy wpływa na zwiększenie skupienia. Zalecana jest w okresach wzmożonej aktywności umysłowej. Podobne właściwości wykazuje zawarty w sezamie magnez.
Łagodzi bezsenność
Jednym z bardzo istotnych mikroelementów w kontekście snu jest tryptofan, który należy do grupy aminokwasów. Nie jest on wytwarzany przez nasz organizm, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem – np. w postaci sezamków.
Dba o zdrowie kości
Sezam zawiera wapń, który wzmacnia nasze zęby oraz kości. Zapobiega także osteoporozie. Co ciekawe, w sezamie znajdziemy więcej wapnia niż w mleku czy jajkach.
Czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia sezamu?
Choć z założenia sezam to samo zdrowie, warto wiedzieć, że jest on alergenem. Dlatego osoby, które są uczulone na jego nasiona, powinny dokładnie czytać informacje, np. na etykietach i wykluczyć ten składnik ze swojej diety. Należy unikać także potraw i produktów, do których używa się ziaren sezamu, jak np.
- Olej sezamowy,
- Tahini,
- Hummus,
- Sushi, sałatki z sezamem,
- Warzywa w panierce z sezamu.
Są to jednak dość rzadkie sytuacje, a sezam jest prawdziwym źródłem wartości odżywczych – błonnika, białka, wapnia czy fosforu, które poprawiają zdrowie organizmu.
Ile kalorii ma sezam?
Sezam, jak i produkty z niego wytwarzane są kaloryczne, ale bardzo odżywcze i bogate w witaminy. W 100 g sezamu znajduje się około 48-50 g tłuszczu oraz około 570 kcal. Nie należy się jednak martwić – sezam spożywany z umiarem przyniesie jedynie korzystne efekty. A to właśnie dzięki zawartości tak wielu cennych wartości odżywczych. Warto więc wykorzystać jego możliwości w kuchni i dodawać do sałatek, posypać nim kanapki czy użyć jako zdrowszej panierki do mięs. Można go wykorzystać także do pieczenia chleba czy ciasteczek. Możemy zjeść go również w postaci wartościowej przekąski, czyli sezamków.
Idealna przekąska? Sezamki
Nie trzeba rezygnować ze słodkich przekąsek, aby jednocześnie zjeść coś słodkiego i dostarczyć do organizmu wartościowe składniki. Np. sezamki są bardzo „poręcznym” rozwiązaniem, które warto mieć w pobliżu na wypadek „energetycznego spadku”. Co ważne – zamiast cukru, zawierają one dużo miodu. Szukając czegoś do przegryzienia, a przy tym dbając o swoją sylwetkę, należy zwracać uwagę na skład produktu. Warto sięgać po sezamki, które dodatkowo są źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym nie zawierają glutenu.