Owoce:
- 400-500 g ulubionych owoców (u nas wiśni)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml)
- pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 100 g pokruszonych/drobno posiekanych sezamków Amki
W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, dodać mąkę i sezamki, wymieszać łyżką. Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia, a najlepiej schłodzić około 30 min w lodówce przed użyciem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Owoce wsypać do niewielkiego żaroodpornego naczynka, posypać cukrem i skrobią, wymieszać. Na wierzch posypać grubą warstwą sezamkowej kruszonki. Piec około 20 minut do zarumienienia. Podawać na ciepło z lodami (najlepiej sezamkowymi, domowej roboty:) ).