Owoce zapiekane pod kruszonką sezamkową

Udostępnij na Facebook’u:

Share on facebook

Udostępnij na Facebook'u

Owoce:

  • 400-500 g ulubionych owoców (u nas wiśni)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml)
  • pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 100 g pokruszonych/drobno posiekanych sezamków Amki

W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, dodać mąkę i sezamki, wymieszać łyżką. Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia, a najlepiej schłodzić około 30 min w lodówce przed użyciem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Owoce wsypać do niewielkiego żaroodpornego naczynka, posypać cukrem i skrobią, wymieszać. Na wierzch posypać grubą warstwą sezamkowej kruszonki. Piec około 20 minut do zarumienienia. Podawać na ciepło z lodami (najlepiej sezamkowymi, domowej roboty:) ).