- 3 białka (jajka L), w temperaturze pokojowej
- 150 g chałwy waniliowej Unitop
- 85 g szklanki cukru
- 180 g śmietany 36%, schłodzonej, z kronika (nie z kubeczka)
- Skórka z 1 cytryny
- Szczypta gruboziarnistej soli
- Sezamki Amki TO GO i chałwa waniliowa Unitop do dekoracji
Keksówkę (22-24 cm) wyłożyć folią spożywczą – zarówno spód, jak i boki. Białka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą bezę, aż cukier całkowicie się rozpuści. W innej misce ubić śmietankę ze skórką z cytryny na puszysty krem. Do ubitej śmietanki dodać bezę (na 3 razy), wymieszać delikatnie (ale w miarę szybko) do połączenia, dodać pokruszoną chałwę (150 g) i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki i mrozić minimum 5 godzin. Serwować semifreddo posypane chałwą, sezamkami i szczyptą soli.