Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Udostępnij na Facebook’u:

Share on facebook

Udostępnij na Facebook'u

Spód:

  • 4 opakowania sezamków Amki TO GO
  • 60 g masła, rozpuszczonego

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.

Masa serowa:

  • 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
  • 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki 36% 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej

Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Karmel wiśniowy:

  • 150 g cukru
  • 50 ml soku wiśniowego
  • 100 ml śmietany 30 %
  • Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)

Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.