Tarta chałwowa na spodzie z sezamków z wiśniami

Udostępnij na Facebook’u:

Share on facebook

Udostępnij na Facebook'u

Spód sezamkowy:

  • 150 g masła, miękkiego + do wysmarowania formy
  • 140 g cukru
  • Szczypta soli
  • 3 żółtka  
  • 200 g mąki
  • 1 opakowanie sezamków Amki TO GO
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Foremkę na tartę wysmarować dokładnie masłem. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera do powstania jasnożółtej, puszystej masy. Dodać żółtka (jedno po drugim) i zmiksować (masa może się zwarzyć, ale nie należy się martwić, to normalne). Sezamki rozdrobnić na pył (za pomocą blendera lub umieszczając sezamki w torebce strunowej i uderzając w nie wałkiem). Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sezamkowym pyłem. Suche składniki dodać do masy jajeczno-maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników. Ciasto zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Po schłodzeniu rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieść do foremki na tartę. Schłodzić w formie kolejne 15 minut. Piec przez 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. 

Krem chałwowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 200 g chałwy np. chałwy waniliowej Unitop
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Dodatki:

  • Wiśnie z syropu lub konfitura wiśniowa (lub świeże/rozmrożone wiśnie)
  • Kakao do oprószenia
  • Sezamki Amki TO GO pokruszone

Śmietankę ubić z mascarpone na gęsty krem, pod koniec ubijania dodać pokruszoną chałwę. Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód, układać wiśnie, sezamki i posypać kakao.