Spód sezamkowy:
- 150 g masła, miękkiego + do wysmarowania formy
- 140 g cukru
- Szczypta soli
- 3 żółtka
- 200 g mąki
- 1 opakowanie sezamków Amki TO GO
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Foremkę na tartę wysmarować dokładnie masłem. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera do powstania jasnożółtej, puszystej masy. Dodać żółtka (jedno po drugim) i zmiksować (masa może się zwarzyć, ale nie należy się martwić, to normalne). Sezamki rozdrobnić na pył (za pomocą blendera lub umieszczając sezamki w torebce strunowej i uderzając w nie wałkiem). Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sezamkowym pyłem. Suche składniki dodać do masy jajeczno-maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników. Ciasto zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Po schłodzeniu rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieść do foremki na tartę. Schłodzić w formie kolejne 15 minut. Piec przez 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.
Krem chałwowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 200 g chałwy np. chałwy waniliowej Unitop
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Dodatki:
- Wiśnie z syropu lub konfitura wiśniowa (lub świeże/rozmrożone wiśnie)
- Kakao do oprószenia
- Sezamki Amki TO GO pokruszone
Śmietankę ubić z mascarpone na gęsty krem, pod koniec ubijania dodać pokruszoną chałwę. Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód, układać wiśnie, sezamki i posypać kakao.